Det antyder tall fra NHO Nordlands medlemsundersøkelser de siste tre månedene.
Hver måned tar Norges største bedriftsfellesskap temperaturen på næringslivet og i Nordland har tall fra de siste tre månedene vist at de aller fleste bedriftene er optimistiske rundt egen markedssituasjon, både nå og for de kommende seks månedene. Samtidig er det stor strekk i laget, med fortsatt store utfordringer i byggenæringen. Videre viser de siste medlemsundersøkelsene en redusert optimisme i en av Nordlands viktigste næringer, nemlig sjømatnæringen.
– De aller fleste bedriftene i Nordland ser lyst på egen markedssituasjon og på tiden fremover, og det er svært gledelig. Samtidig ser vi tendenser til at et nyhetsbilde preget av tollnyheter på løpende bånd fra det ovale kontor, har skapt en økt usikkerhet blant flere aktører i sjømatnæringen og kjølt ned noe av optimismen som vi har sett tidligere, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.
I medlemsundersøkelsen for mai svarer 85 prosent av bedriftene i Nordland at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende, mens 81 prosent venter at situasjonen vil se bedre ut eller uendret de neste seks månedene. Dette er i tråd med medlemsundersøkelsene de siste tre månedene.
Redusert optimisme i sjømatnæringen
Blant aktørene i sjømatnæringen på landsbasis har den langsiktige utviklingen de siste tre månedene beveget seg i en negativ retning.
I mars svarte hele 45 prosent av bedriftene at markedssituasjonen var god og 51 prosent svarte at den var tilfredsstillende. Kun 4 prosent svarte at situasjonen var dårlig.
I mai svekket tallene seg og 23 prosent av bedriftene svarte at situasjonen var god, 66 prosent svarte at situasjonen er tilfredsstillende og 10 prosent svarte at markedssituasjonen er dårlig nå i mai.
Dette representerer en nedgang, samtidig har det vært størst endring i troen på markedet fremover.
– En utvikling vi er bekymret for
I mars ventet 21 prosent at situasjonen ville se bedre ut de neste seks månedene, 57 prosent at situasjonen ville se uendret ut og 21 prosent ventet at situasjonen ville se verre ut.
I mai er det kun 3 prosent som venter en bedring, 66 prosent venter at situasjonen vil være uendret mens hele 30 prosent venter en forverring av situasjonen de neste seks månedene.
– Dette er en utvikling som vi er bekymret over og som vi vil følge tett med på fremover. Selv om vi nå ser at Trump er noe mildere i tilnærmingen til toll enn tidligere, er det fremdeles mange aktører som er usikre på virkningene dette kan ha på verdensmarkedet og dermed hvordan det kan påvirke egen virksomhet. Dette må tas på alvor, slår Hansson fast.
– Vi vil oppfordre myndighetene til å være ekstra oppmerksomme
Regionsjef i havbruk nord i Sjømat Norge – som er landsforeningen i NHO som organiserer sjømatnæringen – Kine Mari Karlsen, deler bekymringen og oppfordrer myndighetene til å følge situasjonen tett fremover.
– Det er en stor uro i global handel, som skaper usikkerhet i sjømatnæringen. Vi setter vår lit til at norske myndigheter sikrer en langsiktig løsning for tollnivåene til USA og styrker innsatsen for adgang til andre markeder. Samtidig er det avgjørende med ro og stabile rammevilkår hjemme, sier Karlsen og legger til:
– Den nye havbruksmeldingen legger opp til store endringer, men enhver regulatorisk justering må være grundig utredet, sikre bærekraftig vekst og ivareta fiskehelse og velferd. Vi må ikke glemme at vi er verdens største sjømateksportør, med arbeidsplasser langs hele kysten, der Nordland er et viktig sjømatfylke.
Tidligere i mai møtte flere aktører fra eksportrettede næringer i Nordland finansminister Jens Stoltenberg i Narvik for å gi innspill og løfte frem betydningen av markedsadgang for bedriftene i nord. Budskapet til myndighetene er tydelig; det er avgjørende å sikre tilgang til de viktigste markedene, særlig til Europa. I urolige tider er det også avgjørende med en forutsigbar politikk på hjemmebane.
– Vi vil oppfordre myndighetene til å være ekstra oppmerksomme i tiden fremover og følge med på hvordan situasjonen vil utvikle seg for eksportrettede næringer. Det er helt avgjørende at vi sikrer et godt samarbeid med andre land og at vi sikrer gode og forutsigbare rammevilkår for næringslivet her på hjemmebane i en tid med økende usikkerhet, avslutter regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.