Stormaktsspill, EU-debatt og tolltrusler: Nå tar Melbu pulsen på verden

Publisert

Alt klart for spennende konferanse på Melbu: Daglig leder i Nordland Akademi, Nikolai Endresen Dahl og regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.

Bør vi revurdere vårt forhold til EU som følge av urolige tider internasjonalt? Hvordan står det til med verdenshandelen? Og hva med vårt samarbeid med USA? Alt dette og mer står på agendaen når det er duket for Melbukonferansen 8. juli under overskriften «Norges plass i verden».

Melbukonferansen har i en årrekke vært en viktig del av Sommer-Melbu. Arenaen tar opp store temaer – gjerne med et tilsnitt av samfunnsvitenskap, statsvitenskap, aktuell politikk, filosofi og ytringsfrihet. 

Med en verden i rask endring og uforutsigbar politikk som utfordrer allianser og balansen mellom stormakter, er det nå utenrikspolitikk som står på programmet. 

– Vi står overfor komplekse problemstillinger som vi ønsker å belyse gjennom denne konferansen. Vi vil se nærmere på de store linjene innenfor norsk utenrikspolitikk og bidra til en god og saklig debatt, der vi ikke nødvendigvis skal bli enig, men bli opplyst om viktige temaer i samfunnet, sier daglig leder i Nordland Akademi, Nikolai Endresen Dahl. 

Konferansen arrangeres av Nordland Akademi i samarbeid med NHO Nordland, Fritt Ord og Nordland fylkeskommune, og byr på høyaktuelle debatter med ledende statsvitere, politikere, organisasjons- og næringslivsfolk. 

Se programmet og meld deg på her: Melbukonferansen 2025

Én av debattene vil ledes av regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson, som kan fortelle at konferansen vil by på viktige refleksjoner for næringslivet. 

– Næringslivet står overfor store utfordringer knyttet til uforutsigbarhet og stadige trusler om tollbarrierer. Vi ønsker å se nærmere på hvor viktig handelen med utlandet er for å sikre norske arbeidsplasser, særlig her nord, og på vårt samarbeid med vår viktigste handelspartner – Europa. Videre vil vi se på handelens rolle i sikkerhetspolitikken og ikke minst for å sikre vår omstillingsevne, sier Hansson. 

– Gjennom Melbukonferansen kan vi by på verdifull innsikt om hvordan verden henger sammen, og mange muligheter for å bli kjent med både politikere og eksperter på fagområdet. Vi håper å kunne legge til rette for gode samtaler og diskusjoner som bidrar til meningsutveksling om det som i disse dager er et brennhett og dagsaktuelt tema, sier Dahl.

Heldags konferanse

Konferansen, som holdes i Melbu samfunnshus, vil ha tre hovedbolker. Det er mulig å delta på enkeltbolker, men arrangørene anbefaler selvsagt å få med seg hele dagen.

1) USA som alliert – en trygg havn eller en potensiell trussel?
Første del av konferansen tar for seg USAs rolle som vår viktigste sikkerhetspolitiske allierte. Er det fortsatt grunn til å se til USA som en stabil partner, eller peker uforutsigbarheten i amerikansk politikk mot nye utfordringer for Norge og våre allianser? Hvordan påvirker dette vårt handlingsrom – og vår trygghet?

2) Norges forhold til Europa – er tiden for alenegang forbi?
I andre bolk diskuteres Norges forhold til EU og EØS-avtalen. Hva betyr utviklingen i Europa for norsk politikk, økonomi og næringsliv? Paneldeltakerne vil utforske både muligheter og dilemmaer knyttet til tettere integrasjon, sikkerhetspolitikk, verdier og hvordan vi ivaretar norske interesser i møte med et stadig mer integrert EU.

3) Nordlands plass i det globale bildet – Europa som vår viktigste handelspartner
Avslutningsvis rettes blikket mot Nordland og hvordan global handel påvirker regionens næringsliv. Her leder regiondirektør Hans Christian Hansson en panelsamtale med politikere og tre sentrale aktører fra næringslivet: Bernt Ola Nilsen, finansdirektør i Nordlaks, Matias Hana, prosjektleder hos Egga Utvikling og Anita Skog, innovasjonspådriver og forretningsutvikler i Nordic Edge og daglig leder i Arctic Pioneers. Samtalen vil handle om hvordan rammevilkår internasjonalt former vilkårene for verdiskaping i nord, og hvordan nordnorsk næringsliv kan møte usikkerhet med styrket samarbeid, eksport og innovasjon.

– Dette er avgjørende temaer for næringslivet i Nordland, som er en svært eksportrettet region. Handelsforbindelser, internasjonalt samarbeid og forutsigbare rammevilkår betyr mye for arbeidsplasser og verdiskaping i nord. Derfor er vi i NHO Nordland glade for å få bidra til å arrangere denne debatten, sier regiondirektør Hans Christian Hansson.

Ifølge NHOs eksportmelding, utarbeidet av Menon Economics, var Nordland det tredje mest eksportintensive fylket i Norge  i 2024, etter Møre og Romsdal og Vestland, med en gjennomsnittlig eksport på 602 000 kroner per sysselsatt.

Kunnskapsrike innledere

Blant politikerne som deltar på Melbukonferansen er stortingsrepresentantene Hårek Elvenes (H) og Geir Jørgensen (Rødt), samt toppkandidatene Bent-Joacim Bentzen (Sp) og Christian Torset (SV).

I tillegg stiller flere profilerte fagpersoner og eksperter, blant dem Frida Stranne, dosent i freds- og utviklingsforskning ved Högskolan i Halmstad og forfatter av en rekke bøker om amerikansk politikk, Ingeborg Breines, filosof og tidligere president i Det Internasjonale Fredsbyrået og UNESCO-direktør, Benedicte Røvik, president i YATA Norge og tidligere medlem av Forsvarskommisjonen, Erik Oddvar Eriksen, professor ved ARENA – Senter for europaforskning ved UiO, og Paal Frisvold, EU-rådgiver i Greenpeace Nordic og tidligere styreleder i Europabevegelsen Norge. 

De to første bolkene modereres av Stein Sneve, journalist, forfatter og politisk kommentator i Avisa Nordland, og den siste av Hans Christian Hansson.

Les mer om arrangementet og meld deg på her: Melbukonferansen 2025