Det sier seniorrådgiver Anders Paulsen i NHO Nordland, etter at han nylig deltok på møte i Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA) ved Nord universitet.
Diskusjonen dreide seg blant annet om hvordan utdanningene i større grad kan styrke arbeidslivsrelevansen, bidra til etter- og videreutdanning og dimensjoneres i tråd med arbeidslivets behov.
RSA er et viktig samarbeidsorgan mellom Nord universitet og partene i arbeidslivet, og består av representanter fra både Nordland og Trøndelag. Under det to dager lange møtet ble det gitt orientering fra universitetsledelsen om aktivitet, utviklingstrekk og utfordringer.
Økning i søkertall
Rektor ved Nord universitet Hanne Solheim Hansen rapporterte om stor økning i søkertall, spesielt på master- og fleksible nettbaserte studier. Rektor var godt fornøyd, og kunne også vise til at 70 prosent av kandidatene blir i landsdelen. Samtidig gikk det frem at 40 prosent av kandidatene går til privat sektor, 60 prosent til offentlig.
En utfordring som ble pekt på, er imidlertid at flere unge ikke kjenner jobbmulighetene i regionen godt nok.
Anders Paulsen peker på at det er viktig å styrke kunnskapen om arbeids- og næringslivet i nord:
– Vi trenger økt innsikt blant både unge og voksne om hvilke muligheter som finnes i arbeidsmarkedet her nord. Dette kan bidra til at flere velger utdanning og karriere lokalt. Her har også vi som representerer næringslivet en jobb å gjøre, sier Paulsen.
Seniorrådgiveren, som representerer NHO Nordland i RSA ved begge universitetene i Nord-Norge, mener det er viktig at institusjonene prioriterer temaer som arbeidslivsrelevans i utdanningene.
– Det gjelder også gjennom praksistilbud, etter- og videreutdanning og riktig dimensjonering av studietilbudene, sier Paulsen.
Men det er ikke bare lett for skolene å svare på bedriftenes behov. Nord universitets satsing på kortere studieløp tilpasset folk i jobb, gir redusert studiepoengproduksjon og innebærer rundt 60 millioner kroner mindre inntekter over to år. Samtidig gir det imidleritd økt tilgjengelighet og fleksibilitet.
Løse utfordringer
Et annet sentralt tema var hvordan universitetet kan bidra i omstilling og utvikling av nye velferdsløsninger. Her skjer det blant annet spennende samarbeid mellom innovasjon/entreprenørskap og fakultet for helse, velferd og oppvekst.
Universitetet planlegger å etablere et femte doktorgradsprogram innen ett av tre områder: innovasjon og entreprenørskap, helse og velferd, eller samfunnssikkerhet. Det blir en egen innspillsprosess høsten 2025.
– Dette ser vi virkelig frem til. Her kan universitetet bidra med økt kunnskap og forskning for å løse utfordringer på sentrale områder fremover, sier Paulsen.
Diskusjonen om stortingsmeldingen om høyere yrkesfaglig utdanning viste bred enighet om betydningen av yrkesfag i nord. Høyere fagskoleutdanning gir nye muligheter, og det ble understreket at lærerne her bør ha sterkere tilknytning til arbeidslivet. Dette poenget ble også løftet frem som viktig å ta med seg inn i høyere utdanning generelt, hvor behovet for tettere samarbeid fortsatt er stort.
Stort behov blant bedriftene
Regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson, er glad for dette samarbeidet mellom utdanning og arbeidsliv i nord.
– Norge står foran store utfordringer med å sikre kompetansen som trengs for å gjennomføre det grønne og digitale skiftet, samt møte de demografiske endringene. Kunnskap er avgjørende for å styrke konkurransekraften og skape nye arbeidsplasser, og vi vet fra NHOs eget kompetansebarometer at medlemsbedriftene våre sliter med å få tak i hodene de trenger. Derfor må universitetene og høgskolene være villige til å gjøre omprioriteringer innenfor egne rammer for å sikre behovene fremover, sier Hansson.
Han legger til:
– Samtidig er det riktig nok helt avgjørende at vi som representerer næringslivet er flinke nok til å fortelle hva vi trenger, og ikke minst motiverer ungdommen til å se på alle mulighetene som finnes.
I RSA har både NHO og LO fast plass, og skal sammen bidra til å sikre at utdanningssystemet leverer på de kompetansebehovene samfunnet står overfor.