Overvåkning som kan redde liv

Publisert

CEO, Bård Benum og regiondirektør, Guro Angell Gimse sammen med de ansatte i Vitalthings. Foto: NHO Trøndelag.

Ideen om å bruke radar til overvåkning av pasienter har vært forsøkt av flere, men bare en bedrift har lyktes. Målet er enkelt: tryggere, bedre og mer effektiv behandling av pasienter. Vitalthings AS er månedens bedrift!

Vi møter CEO, Bård Benum, i Vitalthings sine lokaler like ved Lerkendal Stadion i Trondheim. Benum forteller om en heleid norsk bedrift, som nå er i ferd med å ta sine produkter internasjonalt. Ikke ulikt det som skjedde bare et steinkast nedenfor kontorene på 90-tallet.

 

-Det er dessverre for mange som "ikke har tid til å slipe øksen fordi de skal gå og hugge trær", sier Benum mens han forteller om en bedrift der kvalitet står i sentrum.

 

Benum understreker at det ikke kan kompromisses på kvalitet i helsenæringen. Selv har bedriften helt fra oppstart samarbeidet tett med fagmiljøer innenfor helse for å sikre at produktene fungerer optimalt.

 

-Når det gjelder helse, må systemene være i orden. Det er ikke noe alternativ å ta snarveier. Hensyn til pasient eller den teknologien brukes på er absolutt. Ulike former for risiko må vurderes og håndteres.

 

-Vår teknologi kan redusere behovet for helsepersonell og effektivisere sektoren

 

I 2023 la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. Rapporten viser at helsesektoren i Norge må effektiviseres for å greie å møte morgendagens behov. Benum forteller at han mener Vitalthings sine produkter kan bidra til dette.

 

-Våre produkter vil bidra til å gjøre hverdagen for helsepersonell enklere, og være personellbesparende.

 

Benum mener også at produktene kan bidra til å hindre innleggelser av pasienter.

 

-Med våre nye løsninger kan vi oppdage symptomer tidligere, og dermed gi anledning til å sette inn forebyggende tiltak. På et sykehus vil dette bidra til mer effektiv ressursbruk og lavere kostnader, sier han. Ved bruk av teknologien på sykehjem og til hjemmoppfølging kan man også unngå innleggelser på sykehus.

 

Tett samarbeid med St. Olavs

-Samarbeidet med det offentlige har vært helt avgjørende for oss, sier Benum.

 

I utviklingen av Vitalthings og de banebrytende produktene bedriften leverer har samarbeid med fagmiljøer vært viktig. For selskapets nye produkt, verdens første kontaktløse pasientmonitor forteller han at samarbeidet med St. Olavs Hospital i Trondheim har vært spesielt viktig.

 

-St. Olavs har gitt oss tilgang til helsepersonell vi kan sparre med i utviklingen av produktene, det har vært et uvurderlig samarbeid. De har designet brukerkommunikasjon og hvordan produktet funksjonelt skal settes opp.

 

På selskapets første produkt, en digital nattevakt, understreker Benum at de har hatt et godt samarbeid med flere kommuner. Her trekkes særlig flere kommuner på Sunnmøre frem. I en videreutvikling av dette produktet er det nå også etablert et samarbeid med Bodø kommune i Nordland.

 

-I Bodø har de laget seg et slagord på helseteknologifeltet: "Korr vanskelig kan det vær?". Det synes jeg sier noe om en fremoverrettet holdning, sier han.

 

Ønsker å ta ideen internasjonalt

 

Vitalthings har flere nåværende og potensielle kunder i Norge, og fremover er målet å ta ideen internasjonalt, sier Benum.

 

-Vi har allerede flere utenlandske universitet som kunder og får nå mange henvendelser fra utlandet der sykehjem og sykehus er i fokus, og ser frem til å ta fatt på det neste kapittelet.

 

Helsenæring er definert som en av regjeringens satsingspunkter i eksportstrategien. Regiondirektør i NHO Trøndelag, Guro Angell Gimse mener Vitalthings er en bedrift i kjernen av eksportsatsningen, og er imponert over innsatsen i bedriften.

 

-Vitalthings treffer rett i kjernen av de næringene som skal løfte oss inn i fremtiden. Her finnes potensial for stor eksport samt effektivisering av helsesektoren her hjemme. I tillegg er bedriften heleid norsk, og det er også svært gledelig.

 

-Jeg vil gratulere Vitalthings så mye med å være månedens bedrift for februar 2024, og ser frem til å følge dem videre, sier regiondirektør Gimse.