Han leder en virksomhet med 104 ansatte, med åtte ulike nasjonaliteter, fire lærlinger og to i arbeidspraksis fra NAV. Bedriften har døgnkontinuerlig drift, baker 40 000 brød om dagen og leverer til 450 kunder daglig. Korttids sykefravær i bakeriet er på kun 1,8 prosent og turnoveren lav.
-Hvordan får han et slikt maskineri til å fungere og levere, hver eneste dag? Hva er nøkkelen?
-Tilstedeværelse. Tillit. Og dyktige medarbeidere. Jeg prøver å spille andre gode, svarer Henrik Grøtterud.
Til stede der det skjer
Han er ikke en leder som gjemmer seg bak PC-skjermen på kontoret. Han har tro på det å være synlig og tilgjengelig, på å være til stede i produksjonen.
-Det er der pengene skapes, slår han fast.
Han ser og følger opp hver enkelt medarbeider, og mener det er nøkkelen til å skape et sterkt fellesskap og en positiv arbeidskultur.
Hver morgen tar han en runde i bakeriet og konditoriet, ser alle i øynene og sier "hei". Han kjenner alle, vet hva kona, barna, og hunden heter. Han tapper pannekakerøre, om det trengs, eller tar i et tak ved eltemaskinen.
Hvordan vi snakker sammen
-Mye handler om måten vi snakker med hverandre på. "Du skal oppføre deg ordentlig" er et budskap eierne prenter inn i hodene våre. Så lett og så vanskelig. Det betyr at du skal oppføre deg ordentlig, overfor kolleger, kunder og leverandører, sier Grøtterud.
-Hvis varene fra Tine er forsinket, får vi ikke lov til å skrike til sjåføren eller kundebehandleren, uansett hvor frustrerte vi er. Vi presser våre leverandører på pris, og kan være tøffe, men ikke uhøflige. Selvfølgelig stiller vi krav til de ansatte, men det handler om måten vi gjør det på.
Det du gjør, må du mene
-Når du involverer deg såpass mye i produksjonen og dine ansatte, så har det både en oppside og en nedside. Jeg liker det. Men det krever også mye. Det du gjør, må du mene, understreker Grøtterud.
Hvert år den 1. desember, deler daglig leder ut gløgg til alle ansatte. De har også en årlig julekalender, i form av en bøtte i produksjonen med lapper med navn på alle ansatte. Grøtterud kjøper og pakker inn gavene selv. Hver dag trekkes to vinnere. Premien kan være en kanne spylervæske, et flaxlodd, tennbriketter eller en flaske vin, ikke mer komplisert enn det. Men julekalenderen er noe de ansatte ser frem til, og de minner sjefen på den allerede tidlig på høsten.
Trivsel og god stemning
Sykefraværet er lavt. En av grunnene, ifølge Grøtterud, er at de ikke prater om sykefravær og sykefraværsoppfølging.
-Jeg er opptatt av god stemning, og velger å fokusere på de som er her, at de har det bra og trives.
Maskinen går døgnkontinuerlig. Hvis jeg kommer for sent til mitt skift, må Mustafa jobbe lenger eller noen får ikke hentet i barnehagen. Vi tar tak i ting så snart vi ser tendensene, og stopper det før det får eskalert. Han legger til at han har et godt forhold til og samarbeid med de tillitsvalgte.
Startet opp da Erna stengte ned
Henrik Grøtterud har selv fagbrev som både baker og konditor. Han har jobbet i Nærbakst-konsernet siden 2006, og begynte som driftssjef på et konditori i Drammen. De siste tre årene har han vært daglig leder i Nærbakst Øst, lokalisert i Lier. Etter å ha flyttet fra Oslo, startet de opp produksjonen i splitter nye lokaler i Lier samme dag som Erna stengte ned Norge i mars 2020.
Fra livets start til slutt
Det er ikke bare brød som bakes. Nærbakst Øst lager kaker til alle anledninger, og skal levere ut 200 marsipankaker den dagen de får NHO Viken Oslo på besøk.
-Vi er heldige, men ydmyke, som får lov til å være med "fra livets begynnelse til slutt". Vi snakker mye om det. For oss er det ikke bare en kake, men en begivenhet, en viktig hendelse i noens liv.
Kaken skal representere noe, enten det står "Takk for innsatsen, Bjørn", "Gratulerer med 100-årsdagen" eller "Velkommen til verden". Vi får lov til å gjøre dette hver dag. Vi vet hvem som vinner Farmen lenge før det vises på TV, humrer Henrik Grøtterud.