Kommune-Norge styrkes med bedriftsbrillene på

11. september er det kommune- og fylkestingsvalg. Bedriftene kommer til å se seg grundig om etter hvilken kommune som kan gi dem de beste vilkårene. Her har våre folkevalgte en viktig jobb foran seg.

Opinion har på oppdrag fra NHO spurt bedriftsledere om hva de synes om lokalpolitikernes innsats innenfor ulike områder og hvordan dette påvirker bedriftene. Bare i Viken Oslo er 567 beslutningstakere i store og små virksomheter, både i offentlig og privat sektor, intervjuet for å høre om hva som er utslagsgivende når de skal legge inn stemmeseddelen i september.

Bedriftsundersøkelsen illustrerer tydelig for oss hva som er viktig for bedriftene i regionen. Spesielt trekker våre medlemsbedrifter fram det høye nivået på gebyrer, avgifter og lang saksbehandlingstid som en utfordring. På toppen at dette kommer eiendomsskatten, manglende prioritering av samferdselssektoren, arealplanleggingen og kommunenes innkjøp av varer og tjenester fra lokale leverandører.

Vi må kunne forvente at politikerne tar hensyn til dette når de utformer politikk for næringslivet. Derfor etterlyser vi at de tar på seg bedriftsbrillene når de skal få en hånd på rattet for politikken i sin kommune. Det betyr å sikre gode og forutsigbare rammebetingelser for virksomhetene i sine fylker og kommuner, noe som er en forutsetning for å sikre og skape arbeidsplasser i by og bygd.

Det politikerbestemte nivået på skatter, avgifter, gebyrer og saksbehandling er utvilsomt noen av de viktigste rammebetingelsene for bedriftene rundt om i hele landet; store som små. Og når det er akkurat disse områdene bedriftene er minst tilfredse med, bør både ferske og rutinerte politikere merke seg det. Her kan de nye fylkestingene og kommunestyrene gjøre en forskjell.

For det er ikke tvil om at med et stadig høyere kostnadsnivå i landet generelt, vil bedriftene komme til å se seg grundig om etter kommuner som kan gi dem de beste vilkårene for å drive. Her har også mange en vei å gå.

Undersøkelsen forteller også at det er bransjemessige forskjeller når det gjelder hvor fornøyde bedriftene er. Hele 67 prosent av lederne i bygg- og anleggsbransjen er misfornøyde med det arbeidet kommunen og fylket gjør. Det er et høyt tall som politikerne må jobbe for å snu!

Bedriftene i offentlige og private sektor deler i stor grad syn innenfor områdene energi, klima og miljø. 70 prosent mener at Norge må bygge mer fornybar kraft for å få ned strømprisene, slik at vi sikrer arbeidsplasser. 68 prosent mener Norge må bygge mer fornybar kraft for å nå klimamålene.

Akkurat det kan synes vanskelig når konsesjonsprosesser for både havvind og landvind tar lang tid i Norge. Men lyspunktet er at politikerne har et handlingsrom for å gjøre noe med det.

Gode rammebetingelser er helt sentralt for bedriftene, og dermed for levende lokalsamfunn. Ikke minst er gode betingelser viktig for de små, lokaleide bedriftene. De representerer limet i lokalsamfunnet. De gir lokale arbeidsplasser og sikrer bosetting og eksistensen til skoler, idrettslag og butikker.

Det forteller oss at næringslivet har en vilje til å støtte opp om det som skjer i samfunnet rundt seg. Men dersom de ser røde tall vil også det raskt merkes i fotballklubben, i korpset og for frivilligheten som er avhengig av at lokalt næringsliv stiller opp. Derfor må gode rammevilkår ligge i bunn når vi skal bygge lokalsamfunn fra Halden i øst til Hallingdal i vest. Det må ikke lokalpolitikerne glemme når de skal få en hånd på rattet i sin kommune.