Kongshavn er næringslivets klare førstevalg for ny fergehavn i Oslo

Publisert

Foto: Oscar Daniel Rangel

I juni skal Oslo bystyre ta stilling til hvor utenriksfergene skal ha sin fremtidige terminal. Valget står i hovedsak mellom to alternativer: Vippetangen og Kongshavn. For næringslivet i Oslo er svaret klart – Kongshavn er det mest fornuftige og fremtidsrettede valget.

NHO Viken Oslo har gjennomført en medlemsundersøkelse blant bedrifter som holder til i Kvadraturen og Bjørvika – områder som vil bli direkte berørt av en ny fergehavn. Bedriftene representerer et bredt spekter av bransjer, med særlig mange innen reiseliv, servering og handel.

Av de 75 bedriftene som har svart, peker Kongshavn seg ut som det foretrukne alternativet:

  • 59 % mener Kongshavn vil være det beste valget for Oslo
  • 25 % mener Vippetangen vil være det beste valget
  • 15 % vet ikke
  • På spørsmål om hva som vil være best for egen bedrift, svarer 52 % Kongshavn, 20 % Vippetangen, 25 % vet ikke.

Byutvikling, miljø og trafikkavvikling veier tyngst

Det er særlig hensyn til byutvikling, miljø og trafikkavvikling som veier tungt for bedriftene når de blir spurt om hvilke hensyn de mener er viktigst (her var det mulig med flere svaralternativer):

  • Byutvikling i Oslo/Fjordbyen - 59 %
  • Hensyn til miljøet og livet i Oslofjorden – 51 %
  • God trafikkavvikling i havnens nærområde - 47 %
  • God logistikk og trafikkavvikling for godstransporten som kommer/skal med fergene – 32 %
  • Attraktivitet for cruisepassasjerene – 15 %

– Kongshavn peker seg ut som det klart beste alternativet, noe også det lokale næringslivet gir klart uttrykk for. En lokalisering på Vippetangen vil kunne føre til store utfordringer med trafikkavvikling og kø i nærområdet. Det vil kunne få negative effekter for næringslivet i denne delen av sentrum, sier Mariette Christophersen Bøe, seniorrådgiver i NHO Viken Oslo.

Gods – ikke bare turister

Utenriksfergene frakter langt mer enn passasjerer. Hver tredje container som fraktes inn og ut av Oslo går med Color Line. Det dreier seg blant nnet om medisiner, post, frukt og grønt, råvarer til norsk industri og eksport av ferdige industrivarer – varer som er avgjørende for både folk og næringsliv.

– Det er lite fornuftig at alle disse lastebilene skal lage kork og kaos i trange bygater hver dag. Kongshavn gir bedre plass, direkte tilgang til hovedveinettet og bedre byutvikling i Fjordbyen. Nå håper vi bystyret lytter til næringslivet når de skal fatte sitt vedtak i juni, avslutter Bøe.