Sommer- og deltidsjobb for unge i Oslo

Publisert

Bilde: Oslo kommune/ Åsmund Holien Mo / BOW.

Oslo kommune ber arbeidsgivere gi ungdom en sjanse, og vil samarbeide for å få flere ungdommer ut i arbeidslivet.

Kommunen vil samarbeide med arbeidsgivere som vil gi deltids- eller sommerjobb til ungdom fra 16 år og opp til 25 år. Gjennom satsningen og samarbeidet er det kommunen som gjennomfører rekrutteringsprosessen og skriver arbeidsavtaler, har personalansvar for ungdommene, følger dem opp, og gir grunnkurs i arbeidsliv, rettigheter og plikter.

Jobbtilbudet skal være mellom 75 og 100 timer på ettermiddag, kveldstid eller i helg. Timene skal være fordelt på 3-4 uker for en sommerjobb, eller 8-12 uker i en deltidsjobb.

– Mange av NHOs medlemsbedrifter har behov for vikarer eller ekstra arbeidskraft i forbindelse med sommerferien. Da kan denne ordningen til Oslo kommune være til god hjelp for bedriftene, siden kommunen tar ansvar for en del av det praktiske rundt arbeidsforholdet, sier Mariette C. Bøe, seniorrådgiver i NHO Viken Oslo.

Du som arbeidsgiver og arbeidsplass har ansvar for å gi riktig opplæring og veiledning underveis, i tillegg til ansvar for å føre oversikt over fremmøte og fravær, og skrive attest ved endt arbeidstid. Du har også ansvar for fysisk arbeidsmiljø og HMS på arbeidsplassen.

Døråpner til arbeidslivet

Gjennom satsningen får ungdommer mulighet til å knytte kontakt med arbeidslivet, og de får verdifull erfaring som kan fungere som døråpnere til videre jobb. Jobbene kan også være til inspirasjon for videre utdanning eller motivasjon til å fullføre skole, siden sommerjobben eller deltidsjobben kan introdusere for et arbeidsområde de kanskje ikke var kjent med fra før.

– Ungdommene får en mulighet til å prøve seg i arbeidslivet for første gang, og bedriftene får prøve ut kandidater som det på sikt også er mulig å ansette på mer fast basis, om det er behov for det, sier Bøe.

Kommunen bidrar med lønnstilskudd, men forventer at den private arbeidsgiveren bidrar med mellom 20 og 100 prosent av lønnskostnadene.

Hvis du vil bidra til samarbeidet, send e-post til ungjobb@bgo.oslo.kommune.no – merk emnefeltet med: Samarbeid om jobb til unge i Oslo.

Les mer på Oslo kommune sine nettsider. 

MicrosoftTeams-image (1).png

Tips til deg som skal ansette sommer- og deltidsansatte

Vær tydelig som leder. For mange ungdommer er sommerjobb og deltidsjobb deres første møte med voksenlivet. Mange vet kanskje ikke hva som forventes i arbeidslivet. Sørg derfor for at de er kjent med dine forventninger, og vær en god rollefigur gjennom din egen fremstilling som leder.

Gi ordentlig opplæring. Manglende arbeidserfaring kan i seg selv representere en sikkerhetsrisiko. Du som arbeidsgiver bør derfor være oppmerksom på at unge arbeidstakere kan mangle nødvendig forståelse for viktige sikkerhetsregler og -rutiner, og spesielt HMS.

Overholde arbeidstidsbegrensninger. Arbeidsmiljøloven setter grenser for arbeidstid. Tilsvarende begrensninger kan finner i arbeidsavtalen og eventuelle tariffavtaler (overenskomster og særavtaler). Egne regler om arbeidstid står i arbeidsmiljøloven kapittel 10, og egne regler for unge arbeidstakere står i arbeidsmiljøloven kapittel 11.

Egne regler for unge ansatte. Ansatte mellom 13 og 18 år har egne regler om arbeidsoppgaver. Det er begrenset hvilken type arbeid barn under 15 år kan settes til.