NHO Viken Oslo vil ha fart på grønn næringsutvikling

Publisert

Hender som holder en plante med jord.

Gjennom norsk næringsliv må vi sikre utslippskutt og samtidig bidra til jobbskaping. NHO Viken Oslo har sammen med regionkontorene i Innlandet og Vestfold og Telemark gitt innspill til regjeringen i forbindelse med nye stortingsmeldinger om klima- og naturmangfold.

Norge ligger på etterskudd i klimagjennomføringen. Vi må unngå at neste generasjon mister fremtidshåp om en levelig planet. NHO sin Ung-undersøkelse viser at kun to prosent har full tillit til at dagens ledere vil klare å løse samfunnets utfordringer.

‒ De siste årene har vi erfart en lang rekke av ekstreme værhendelser. Fra flom til hetebølge, med sprengkulde og stormer blir samfunnet stadig oftere utfordret av naturens krefter. Advarslene har vært at været vil bli varmere, våtere og villere. Mye tyder på at vi er på god vei dit nå, med stadig større og mer alvorlige konsekvenser for næringslivet, lokalsamfunn og innbyggere, sier regiondirektør i NHO Viken Oslo, Vegard Einan. 

I innspillet trekker NHO fram noen viktige punkter for å nå mål innen de områdene stortingsmeldingene skal dekke: 

Kraftløftet

Vi går mot en strammere kraftbalanse om få år og er nødt til å se klima- og energipolitikken i sammenheng i større grad. Det må jobbes målrettet for å bygge ut mer fornybar kraft, øke energieffektiviseringen og forbedre nettkapasiteten. Dette er en forutsetning for at bedrifter kan elektrifisere og bidra til den grønne omstillingen. 

Les mer om Kraftløftet her. 

Bærekraftsløftet

Det trengs mer offentlig-privat samarbeid om Bærekraftsmålene. Det er behov for å heve kompetansen blant offentlig planmyndighet og private aktører for å styrke forståelsen for felles behov for å løse klima- og naturkrisen. Mer forutsigbarhet og verktøy for å ettergå klima- og naturkrav i verdikjeden i anbudsrunder må på plass. Nesten alle mål og delmål i bærekraftsagendaen har koblinger til arbeidslivet.

Les mer om Bærekraftsløftet her.

Kompetanse, rettferdig omstilling og risikoavlastning

Brede kompromisser som ivaretar arbeidsplasser og et forutsigbart rammeverk er viktig for å hindre polarisering. Mer kunnskap og kompetanse for særlig små og mellomstore bedrifter blir viktig for å holde tritt med omstilling fra EU. Verktøy for opplæring og kompetanseutvikling må tilbys. For at næringslivet skal kunne ta del i det grønne industriløftet og utvikle viktige eksportsatsninger som hydrogen, CCS, batteri og havvind må staten bistå med gode rammevilkår som sikrer risikoavlastning. 

‒ Vi trenger å bygge samfunn som er i stand til å motstå endringene i klima, naturens prøvelser og fortsatt opprettholde funksjonalitet og struktur. Her kan akademia, næringsliv og kunnskapsmiljøer peke på løsninger, som sammen med politisk vilje til handling vil gjøre oss mer motstandsdyktig, avslutter Einan.